11.5.04

Todellisuus vai unelma

Maailma on armoton paikka. Häikäilemättömät kyynärpäätaktiikan käyttäjät vievät parhaat paikat. Hiljaiset, kohteliaat tossukat jäävät jalkoihin inisemään. Luonto ei välitä tasa-arvosta tai oikeudenmukaisuudesta – parhaat pelaajat valitaan, epäsuosiossa olevat jäävät kentän laidalle kyykistelemään.

Luonto on julma. Mutta onko se oikein?

Oli tai ei, luonto ei välitä. Evoluutio palkitsee ne, jotka selviytyvät; ei niitä, jotka ansaitsisivat selviytyä. Ihmisoikeudet ovat luonnolle pelkkää tyhjää höpötystä, koska äärettömälle universumille me olemme pelkkiä hiekanjyväsiä. Kuka muka välittää, mitä yksittäiselle kivelle kuuluu? Tai onko kivellä ollut kiva päivä tänään? Ei luonto ainakaan.

Vain kivi itse voisi siitä välittää, mutta valitettavasti se on vain aivoton kivi. Se ei pysty ajattelemaan mitään, ei edes omaa parastaan. Se on täysin luonnon armoilla. Se ei välitä siitä, viskataanko se mereen vai metsään.

Ihminen on eri juttu. Ihmisellä on aivot ja tietoisuus. Hän voi välittää itsestään ja kohtalostaan. Ihminen tietää, että hän on pelkkä pölyhiukkanen kosmoksessa, ja tietää myös sen, ettei kukaan välitä pölyhiukkasen kohtalosta – paitsi ihminen itse.

Luonto on julma. Mutta tarvitseeko sitä hyväksyä?

Ei.

Me voimme pyrkiä parempaan. Meidän ei tarvitse olla välinpitämättömiä itseämme kohtaan. On meidän tehtävämme pitää huolta siitä, että tasa-arvo ja ihmisoikeudet maailmassa edistyvät. Luonto ei meitä tässä hommassa auta – parempi maailma on rakennettava itse.

Ja mitä enemmän ihmiset ymmärtävät tämän, sitä paremmin uuden maailman rakentajat selviävät vanhassa maailmassa. Kiltteys ja kohteliaisuus muuttuvat aina vain paremmiksi tavoiksi selviytyä ja lisääntyä kuin julmuus ja välinpitämättömyys.

Jokaisella täytyy olla oikeus tehdä mitä haluaa.
Jokaisella täytyy olla oikeus olla tekemättä mitään.
Jokaisella täytyy olla oikeus elää niin pitkään kuin haluaa.
Jokaisella täytyy olla oikeus saada seksiä - alempitasoisillakin.
Jokaisella täytyy olla oikeus muuttaa itseään niin paljon kuin haluaa.
Jokaisella täytyy olla oikeus poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kukkia
Ja jokaisen oikeuksia täytyy suojella ja edistää.

Tämä on ihanne, ei todellisuutta. Jos ihanne ei toimi, silloin vika on todellisuudessa, ei ihanteessa. Todellisuus täytyy vain muuttaa mahdollisimman paljon ihannetta vastaavaksi. Kymmenen prosenttia tasa-arvoa on parempi kuin viisi prosenttia tasa-arvoa. Kymmenen vuotta lisää elämää on parempi kuin viisi vuotta. Kymmenen prosenttia ei ole 100%, mutta se on jo askel oikeaan suuntaan.

Täydellistä oikeudenmukaisuutta maailmaan ei luultavasti koskaan saada, mutta se ei ole mikään syy olla yrittämättä. Jos kaikille ei pystytä järjestämään onnellista elämää juuri tällä sekunnilla, se ei ole syy heittää hanskoja tiskiin ja alistua universumin epäinhimillisyyteen. Jos väittää, että ihmisen täytyy vain purra hammasta ja sopeutua evoluution oikkuihin, silloin on luovuttanut ja asettanut itsensä samaan asemaan kiven kanssa.

Me pystymme parempaan. Me voimme välittää itsestämme ja toisistamme. On turha miettiä, onko epätasa-arvo urosten vai naaraiden vika - se on evoluution vika. Ja meidän pitää nyt tehdä yhteistyötä, että pääsemme ylös tästä sopasta. Meidän on ohjattava evoluutiota sen sijaan, että evoluutio ohjaisi meitä.

Täytyy luoda uusi, keinotekoinen maailma. Kaupunki metsän paikalle. Ja kaupungista täytyy tehdä houkuttelevampi paikka asua kuin metsä.


Transhumanism just says: this sucks, let’s fix it. That’s all. It doesn’t need to be any more complicated than that. Life is better than death. Health is better than sickness. Happiness is better than pain. Knowledge is better than ignorance. When you see something wrong, you don’t rationalize it – you fix it. It’s all very straightforward, so what’s so special about transhumanism? Actually there’s nothing special about transhumanism - - sure, life-extension to 80 is good, life-extension to 200 is better, life-extension to 1000 is better yet, and so on. It doesn’t require a special drive toward immortality to say this. - - It’s just ordinary common sense after the future shock is stripped out. So transhumanism is just a philosophy that says that life is good, happiness is good, knowledge and freedom and intelligence and beauty are good - and this does not change for arbitrarily large amounts of life and beauty.
- Eliezer Yudkowsky, Posthumanity: A nice place to live? (mp3)


Vinkki
Dale Carrico on aloittanut blogin. Häntäkin vaivaa sama sairas mieltymys oranssiin imagoon.



Kommentit
Jussi @ 18:33:27 | 2004-05-11|
"Luonto ei välitä tasa-arvosta tai oikeudenmukaisuudesta – parhaat pelaajat valitaan"

Eivätkö ihmiset ole osa luontoa? Eivätkö simpanssi ja paviaanilaumat ole osa luontoa? Sosiaalista hierarkiaa ja siihen liittyviä käyttäytmis normeja ilmenee kaikissa laumassa elävissä nisäkkäissä ja uhrautumista oman lauman vuoksi laumaeläimissä pienistä ötököistä ihmisiin. Käsitys luonnosta julmana (ääri kapitalistisena) järjestelmänä on pahasti vanhentunut.

"Täydellistä oikeudenmukaisuutta maailmaan ei luultavasti koskaan saada, mutta se ei ole mikään syy olla yrittämättä."

Täydellistä ja oikeudenmukaista maailmaa ei koskaan saada, koska se on jo käsitteenäkin täysin ristiriitainen ja näin ollen mahdoton.

Jos transhumanismin kantava ajatus on "Maailma on paha paikka, tehdään siitä parempi", niin jotenkin tämä kuulostaa kumman tutulta...

Yksityisetsivä @ 21:59:38 | 2004-05-11|
>Käsitys luonnosta julmana (ääri kapitalistisena) järjestelmänä on
>pahasti vanhentunut.

Luonto on julma ja välinpitämätön siinä mielessä, ettei se ole tehnyt meistä sairastumattomia ja kuolemattomia jo valmiiksi. Meidän on tehtävä se itse. Ja kun teemme näin, sekin on vain luonnollista.

>Jos transhumanismin kantava ajatus on "Maailma on paha
>paikka, tehdään siitä parempi", niin jotenkin tämä kuulostaa
>kumman tutulta...

Maailma ei ole "paha" paikka, se on vain syntynyt sattumalta sellaiseksi kuin on. Me ihmiset näemme, ettei maailmaa ole luotu niin mukavaksi paikaksi kuin se voisi olla, joten meidän on itse luotava maailmasta sellainen kuin haluamme sen olevan. Meidän on muokattava savimöykystä taideteos.

Ei mitään henkilökohtaista, Universumi, mutta olet vain todennäköisin maailma, et paras mahdollinen maailma.

Ei kommentteja: