11.5.08

Avoimet katurobotit

Kirjoitin kommentteihin: Kameroiden tulisi kuvata vain julkisia alueita ja kuvan pitäisi olla kaikkien nähtävissä verkossa, ei ainoastaan viranomaisten. Ja ihmisillä tulisi olla myös vapaus käyttää naamareita ja sekopukuja, jotta heitä ei tunnisteta julkisilla paikoilla. Pitäisi pystyä kulkemaan anonyyminä kadulla kuten anonyyminä Internetissä. Respromaskissa, japanilaisten tapaan kirurginmaskissa, Anonyymin jäsenenä Guy Fawkes -naamarissa tai vaikka hunnussa.

Entä jos ihminen liikkuu kodin ulkopuolella ainoastaan telepresenssirobottien välityksellä? Kodin ulkopuolinen maailma on kuin metaversumi, jossa ihminen kulkee avatarillaan, jota ei välttämättä voi yhdistää ihmiseen itseensä. Kun ihminen kytkeytyy ulos robotista, ei voi tietää kuka ohjasi robottia tai mistä (ehkä ohjaimissa ei ollut ihminen ollenkaan vaan pokeribotti). Live-elämä alkaa muistuttaa peliä. Tai ajatellaan kauko-ohjattavaa humanoidirobottia, jota ohjaa enemmistön konsensus. Anonyymit käyttäjät yhdistyvät kadulla seisovan humanoidirobotin päähän ja antavat sille käskyjä, joista se tottelee eniten annettuja. Sata käyttäjää ohjaa sitä vasempaan, mutta kaksisataa ohjaa oikeaan, joten robotti kulkee oikeaan. Jos ryhmärobotti varastaa polkupyörän, kuka sen varastaa? Yhteisö.

Jos kaduille (ja metsiin ja vuorille) levitetään avoimia humanoidirobotteja, joihin kuka tahansa voi yhdistyä ja ohjata niitä, tavalliset kaduntallaajat alkavat olla vaarassa. No, aluksi robotit ovat vaarassa, koska ihmiset potkivat ja töhrivät niitä, mutta robottien kehittyessä ja lisääntyessä tilanne kääntyy nurinpäin. Grieferit tukkivat kulkutiet, spammirobotit seuraavat ihmisiä anonymiteetin turvin, nuorison ohjaamat robotit hyppivät alas talojen katoilta, pelaajat tekevät speedruneja kaupungin laidalta toiselle ja koputtelevat ihmisten ikkunoihin. Lihalliset olennot eivät enää selviä katujen karussa elämässä sen paremmin kuin he selviäisivät lihallisina ihmisinä GTA:n maailmassa. Heidän on pysyttävä sisätiloissa ja vahdittava, etteivät pienet, kauko-ohjattavat hyönteisrobotit yritä tunkeutua sisään ovien ja ikkunoiden raoista. Kadut kuuluvat roboteille ja kyborgeille, ja Mars kuuluu mönkijöille.

Tulisiko katujen kuulua yksityishenkilöiden roboteille tai avoimille roboteille vai ainoastaan sotilasroboteille tai vahtiroboteille?

Ei kommentteja: