10.5.08

Nolouden loppu

CCTV boom has failed to slash crime, say police - Katukamerat eivät vaikuta suuresti auttavan rikollisuuden kitkemiseen, mutta bändi voi sentään tehdä musiikkivideon niiden avulla.

Where Is The Posthuman Bertie Wooster?
But extending our capabilities also means expanding our ability to make jackasses out of ourselves. It will be a jolly nuisance once we start receiving encrypted instant messages directly into our brains. We'll be stuck, in the middle of backing up our consciousnesses, trying to figure out exactly who tunneled that animated video directly into our visual cortex. And how to deal with that attractive but misguided young person who may have mistaken the grace and liveliness of those who have transcended ortho-bodies for flirtation. -- And yes, maybe our implanted artificial intelligences and neural networks will be wise and all-knowing. But that could just make them the Jeeves to our Woosters.
Katukameroiden kuvan tulisi olla jokaisen kansalaisen katsottavissa ja nauhoitettavissa läppärilleen. Jos kukaan ei näe noloa tilannetta, sitä ei tapahtunut, mutta 24/7 rollaavat avoimet katukamerat (sekä kamerasilmät) tulevat tallentamaan miljardeja noloja tapahtumia, miljardeja ihmisiä tekemässä itsestään pellejä kerta toisensa perään uuden teknologian avulla. Ne leviävät nettiin nopeammin kuin kahvi näppäimistölle. Ehkä tekoäly-Jeeves voi estää pahimmat mokat, mutta ihmismieli keksii varmasti syyn laittaa se pois päältä, lähettää seksiviestejä ja juoda liikaa syntheholia. Itsensä nolaaminen ei lopu ikinä, ei vaikka kuinka paljon kertyisi ikää ja kokemusta. Eikä nolostumisen tunnetta edes kannata kääntää pois päältä, koska silloin todennäköisesti nolaisi itsensä yhä pahemmin.

Entä sitten? Mitä aikuisemmaksi sivilisaatio tulee, sitä korkeammaksi nolostumiskynnys tai kynnys muiden nolostumisista välittämiseen kasvaa. Noloimmatkin yksityiset hetket tallentuvat omiin kansioihinsa tavallisiksi muistoiksi ilman erityistä tunnelatausta. Hölmöissä vaatteissa kulkevat vanhemmat ovat lasten mielestä nolostuttavia, koska vanhemmat ovat niin tottuneet mokailuunsa, etteivät he enää välitä. Posthumaanit olennot saattavat olla ihmisten näkökulmasta naurettavia ja säälittäviä furryja, mutta posthumaanit ovat jo nähneet niin paljon, etteivät he jaksa enää välittää katukamera-uskottavuudestaan normi-ihmisten silmissä.

I mean, the embarrassment quotient has been going down for a long time, and the fond amusement has been rising.
- Iggy Pop

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Artikkelin perusteella CCTV kamerat ovat auttaneet merkittävästi katurikollisuuden selvittämisessä.

"In districts where the Viido scheme is working, CCTV is now helping police in 15-20% of street robberies."

Vaikeus tälläisten teknologioiden vastustamisessa onkin että ne todella toimivat, haittapuolena on yksityisyyden pienentyminen, joka on massaihmiselle pieni menetys.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Niin, alueilla joilla kameravalvontasysteemi toimii, ja epäilemättä tarkka ja nauhoittava kamera kaupungin jokaisessa kadunkulmassa auttaisi, jos poliisilta vielä löytyisi aikaa ja miehistöä jokaista reaaliaikaista kuvaa tai nauhaa katselemaan (tai tehokas tietokoneohjelma seurailemaan yksittäisten ihmisten kulkua kamerasta toiseen), mutta onko hyöty kaiken rahan arvoista?


A report by the criminal justice charity Nacro in 2002 concluded that the money spent on cameras would be better used on street lighting, which has been shown to cut crime by up to 20 per cent.
http://tinyurl.com/286pab

Anonyymi kirjoitti...

Ei alueilla joilla se toimii, vaan alueilla joissa on otettu käyttöön uudet suositukset. Tietysti aina pitää ensin toteuttaa katuvalaistus, jonka jälkeen kamerat tulevat kannattaviksi. Kameroita ei tarvi seurata yhtään reaaliajassa, sitä tarkkailua tekee helpommin normaalit katupoliisit, mutta nauhat voi tallentaa tietokantaan ja niitä voi käyttää rikosten selvittämiseen.

Se pointti ei mulla kuitenkaan ollut onko kamerat toimivia, vaan että tälläiset tekniikat kuten kamerat, ihmisiin pistettävä gps-siru, tietokanta kaikkien ihmisten dna:sta ja sormenjäljistä todella vähentää rikollisuutta, ja sen takia ne on helppo ajaa läpi (pikkuhiljaa, ensin sirutetaan vain vangit jne), koska ihmisiä ei erityisesti kiinnosta ihmisarvot kuten yksityisyys.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Eli kamerat eivät niinkään vähennä rikollisuutta ennaltaehkäisellä sitä, mutta vähentävät auttaessaan selvittämään rikokset jälkikäteen, jos kameroita on tarpeeksi ja nauhoja joku katsoo.

Ongelma on miten läpinäkyvä yhteiskunta ja yksityisyys sovitetaan yhteen. GPS-sirujen tulisi olla vapaaehtoisia ja poistettavia. Kameroiden tulisi kuvata vain julkisia alueita ja kuvan pitäisi olla kaikkien nähtävissä verkossa, ei ainoastaan viranomaisten. Ja ihmisillä tulisi olla myös vapaus käyttää naamareita ja sekopukuja, jotta heitä ei tunnisteta julkisilla paikoilla. Pitäisi pystyä kulkemaan anonyyminä kadulla kuten anonyyminä Internetissä. Respromaskissa, japanilaisten tapaan kirurginmaskissa, Anonyymin jäsenenä Guy Fawkes -naamarissa tai vaikka hunnussa.

Sanotaan vaikka niin, että ihmisen kodin tulisi tietysti olla yhteisövalvonnan ulkopuolella (ei kameroita makuuhuoneeseen) ja kodin yksityisyyttä tulisi pystyä myös kantamaan mukanaan kuten kotilo kuortaan tai Vorlon kohtaamispukuaan.