8.7.08

Harvoin Kysyttyjä Kysymyksiä 2: mikä on transhumanistien asema politiikassa niin Suomessa kuin maailmalla?

Suomen poliittisella kentällä itsensä transhumanisteiksi määritteleviä ihmisiä on ollut näkyvimmin esillä Piraattipuolueen (sekä aiemmin mm. Masinointiliikkeen ja Tietoyhteiskuntapuolueen) ympärillä. Piraattipuolue onkin nyt selvästi transhumanisesti kiinnostavin puolue, tiedostonjakelun vapauttamisen lisäksi mm. lääkepatenttien poistamisen ja nettineutraaliuden, yksityisyyden sekä läpinäkyvän päätöksenteon puolustamisen vuoksi. Piraattipuolue on myös erittäin Upwinger-puolue, koska se ylittää perinteiset puoluerajat keräten kannattajia koko poliittiselta spektriltä (varsinkin nuorisojärjestöistä). Ja nuorissahan on tulevaisuus.

Vähemmän näkyvistä transhumanisteista perinteisten puolueiden sisällä on sitten hankalampi sanoa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Vihreistä löytyy eniten transhumanististen päämäärien suuntaan kallistuvia ihmisiä (kannattaa vilkaista esimerkiksi lokakuussa järjestettävien kunnallisvaalien Helsingin ehdokaslistaa, sieltä löytyy transhumanistiliiton hallituksestakin tuttu nimi). Niin, ja Jyrki Kasvi vetoaa tietysti klingoneihin. Liberaalit täytyy mainita kolmantena vaihtoehtona, mutta heiltä puuttuvat kunnon ehdokkaat ja kannattajakortteja lähtee keräämään paljon mieluummin Piraattipuolueelle, joten heidät sysätään nyt syrjään.

Muualla maailmassa (USA, Eurooppa, Venäjä, Japani jne.) transhumanistien poliittinen aktiivisuus on lievästi sanoen vaihtelevaa, enkä ole kovin aktiivisesti seurannutkaan tätä puolta viime aikoina, joten enemmän huhuja kuulleet voivat kertoa niistä kommenteissa.

Muutaman kerran on esitetty ehdotuksia suoranaisista transhumanistisista puolueista (esim. The Consensus UK:ssa joitakin vuosia sitten) tai puhuttu maailmanlaajuisista "puolueista" (kuten Italiasta alkunsa saanut Transnational Radical Party), mutta ne ovat jääneet lähinnä ehdotuksiksi, koska transhumanistien kerääminen perinteistä puoluetta muistuttavaan kasaan on vähän kuin yrittäisi paimentaa kissoja. Transhumanistit jakaantuvat niin laajalle skaalalle ja omaavat yksilöinä niin vaikeasti lokeroitavia näkemyksiä, että transhumanistisen puolueen täytyy pakostakin olla perinteiset poliittiset jaottelut ja puoluerajat (ja maidenkin rajat) ylittävä kuten... Pirate Party International.

Ja mainituista syistä myös esim. Seasteading-suunnitelmat erilaisista kokeellisista yhteisöistä ovat mielenkiintoisia. Miksi lähteä likaamaan käsiään perinteisiin poliittisiin peleihin, kun voi perustaa oman mikrovaltion?

Ei kommentteja: