9.7.08

Harvoin Kysyttyjä Kysymyksiä 3: Mitä konkreettisesti transhumanistista voi tehdä sen jälkeen kun on liittynyt järjestöihin ja postituslistoille?

Ennen kuin alan luettelemaan aktivismimahdollisuuksia, kannattaa ehkä miettiä muutamia aktivismiin vaikuttavia seikkoja.
 • Etsitkö sellaista konkreettista tekemistä, joka tarkoittaa koko elämän järjestämistä uusiksi tietyn päämäärän saavuttamiseksi, vai etsitkö jotain pikaisia pikkujuttuja, joita voit tehdä vapaa-aikanasi tarvitsematta erityisemmin miettiä niitä? Tai etsitkö ehkä jotakin, jolla saisit itsesi muuttumaan sellaiseksi, että voisit järjestää koko elämäsi uusiksi?
 • Mikä on elämäntilanteesi? Oletko nuori, joka vasta harkitsee tulevia opintoja ja on valmis melkein mihin vain? Vai oletko jo ehtinyt työelämään tai ehtinyt sitoutua sellaisiin projekteihin, joista et voi irrottautua, mutta haluat jotain pientä aktivismia siihen rinnalle?
 • Pystytkö muuttamaan sitä mitä teet nyt sellaiseksi, että se edistää th-päämääriä, vai onko sinun keksittävä jotain täysin erilaista tekemistä?
 • Riittääkö sinulla harmaita aivosoluja suoraan toimintaan vai suuntaudutko mieluummin epäsuoraan toimintaan? Tai riittääkö sinulla motivaatiota kehittää harmaita aivosolujasi?
 • Tarkoittaako konkreettinen toiminta sinulle koneiden väsäämistä autotallissa vai abstraktien skenaarioiden mietiskelyä? Riittääkö sinulle konkreettiseksi toiminnaksi tekstien oikolukeminen vai haluatko action-sankariksi? Ja kumpi edellemainituista todennäköisesti edistää päämäärien saavuttamista tehokkaammin - eli kohtaavatko sinun toimintatarpeesi maailman tarpeiden kanssa?
 • Lyhyesti: kuinka suuria riskejä olet valmis ottamaan ja kuinka tiukasti olet valmis sitoutumaan?
Transhumanistiset projektit ovat melkeinpä oletusarvoisesti suuria, pitkiä ja vaikeita. Suora toiminta vaatii sitoutumista ja hyvin toimivia harmaita aivosoluja, joten tavallisen kaduntallaajan kannalta voi tuntua, ettei hän voi vaikuttaa oikein mitenkään - pikkukivien kanniskelu ei näytä auttavan pyramidin rakentamisessa. Mutta toisaalta transhumanistiset suurprojektit ovat (edelleen) niin aliarvostettuja ja aliymmärrettyjä, että pienelläkin aktiivisuudella voi olla suuri perhosvaikutus - pikkukivien potkiminen pois isompien tieltä voi nopeuttaa työtä suuresti.

Transhumanismi FAQin osio Kuinka transhumanismia voi soveltaa omassa elämässään tarjoaa tällaisia vastauksia:
 • tieteentekijät voivat suunnata tutkimustaan transhumanistiseen suuntaan; suora tutkimus- ja kehitystyö ovat käytännössä tehokkaimpia tapoja edistää transhumanististen päämäärien saavuttamista.
 • opiskelijat voivat suuntautua opiskelemaan transhumanistisesti hyödyllistä alaa.
 • toimittajat ja bloggaajat voivat kirjoittaa transhumanistisista aiheista.
 • taiteilijat voivat suunnata luovuuttaan käsittelemään transhumanistisia teemoja.
 • kaikki ihmiset voivat tarjoutua vapaaehtoisiksi, sijoittaa rahaa transhumanistisiin projekteihin, tehdä ehdotuksia, osallistua keskusteluihin, mainostaa transhumanismia tuttavilleen, lahjoittaa tietokoneensa joutoaikaa Folding@home -tyyppisiin projekteihin ja muuttaa omia elämäntapojaan terveellisemmiksi.
Jos mennään yksityiskohtaisempiin vaikutusmahdollisuuksiin, luettelen samaan kasaan suoria ja epäsuoria ehdotuksia ilman mitään erityistä tärkeysjärjestystä:
 • Opiskele NBIC-aloja ja ryhdy tiedemieheksi, tutkijaksi, insinööriksi, teknikoksi, keksijäksi, hakkeriksi, suunnittelijaksi. Hakeudu transhumanistisia päämääriä edistäviin projekteihin ja pyri olemaan paras siinä mitä teet. Nanoteknologia, biotekniikka, robotiikka, informaatioteknologia, kognitiotiede, tekoäly, hyvinvointiteknologia, aurinkoenergia, kylmätutkimus jne. osoittavat oikeisiin suuntiin. (Katso esim. Lifeboat Foundationin Existential Risk Programs inspiraatioksi.)
 • Hanki rahaa perinteisellä työllä, yrittämällä, sijoittamalla, nettipokerilla, Second Lifen objektisuunnittelijana, myymällä start-uppisi Googlelle tms. ja tue sitten avokätisesti transhumanistisia projekteja (esim. SENS, SIAI) ja niitä yksityishenkilöitä, jotka valitsivat joitakin suoran toiminnan uravaihtoehtoja edellisestä ehdotuksista. Tarjoa palkintoja ja porkkanoita, jotta he jaksavat työntää kiviä pyramidiin.
 • Lue, ajattele, keskustele, väittele, lue lisää, hanki hyödyllisiä taitoja, käytä uusia taitojasi hyödyllisesti, levitä meemejä, neuvo, informoi, opi yhdessä muiden kanssa.
 • Kerro mitä osaat ja kysy muilta ideoita mitä voisit taidoillasi tehdä. Seuraa th-listoja ja kyttää sopivaa tilaisuutta tarjoutua vapaaehtoiseksi. Jos sopivaa tilaisuutta ei näytä tarjoutuvan, hanki uusia taitoja, jotka vastaavat paremmin tarjottuja tilaisuuksia.
 • Muuta elämäntapojasi terveellisemmiksi. Luovu tupakasta, alkoholista, roskaruuasta; kokeile kalorirajoitteista ruokavaliota, syö tarpeeksi vitamiineja, harrasta liikuntaa.
 • Muuta ajattelutapojasi terveellisemmiksi. Ole rationaalisempi, pyri eroon kognitiivisista harhoista ja päättelyvirheistä.
 • Bloggaa, korjaa Wikipediaa, kirjoita mitä ajattelet, kirjoita artikkeli, tee YouTube-videoita, liity sosiaalisiin verkostoihin, kohtaa kritiikki ja opi siitä.
 • Eroa kirkosta
 • Liity järjestöihin tai projekteihin, jotka ovat jollakin tasolla menossa samaan suuntaan kuin transhumanistit (ihmisoikeusjärjestöt, open source, RepRap, jne.)
 • Lähde mukaan politiikkaan ja pyri vaikuttamaan asioihin sitä kautta, jos luonne kestää.
 • Kirjoita Aubrey de Greylle, kerro mitä osaat ja kysy mitä voisit tehdä.
 • Get Things Done
 • Käytä mielikuvitustasi, keksi lisää vaihtoehtoja ja lisää ne kommentteihin.

Lisätään vielä cheerleadingia tähän loppuun. Transhumanisti kannattaa transformationaalista aktivismia - ideaa siitä, että ihmisten on muututtava myös sisäisesti saadakseen aikaan merkittäviä ulkoisia muutoksia maailmassa. Maailma muutetaan yksi ihminen kerrallaan ja ensimmäinen muutettava ihminen olet sinä. Muutat itsesi yksi tapa kerrallaan ja ensimmäinen tapa, jota sinun täytyy muuttaa on harhaluulo siitä, ettet pysty muuttumaan. Ole se muutos, jonka haluat nähdä. Jos haluat saada jotain tehtyä, tee se itse. Jonkun on tehtävä jotain ja se joku olet sinä. Älä odota lähtölaukausta, ammu se itse. Tarjolla olevista vaihtoehdoista valittaminen on turhaa, jos ei pysty tarjoamaan parempia vaihtoehtoja tilalle, eikä luovuttaminen ole mikään vaihtoehto. Jos yksi tie ei toimi, valitse toinen. Kysymys ei ole: millainen on tulevaisuutesi? Kysymys on: millainen haluat tulevaisuutesi olevan? Tässä ei ole kyse vain yhdestä ”mielenkiintoisesta jutusta”, sinun täytyy yhdistää se omaan elämääsi. Älä jää sivustakatsojaksi. Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti; ajattele tulevaisuutta, toimi nykyisyydessä.

"Give 'em a title and get 'em involved."
"You can't beat a plan with no plan."
- Morton Blackwell
Katso myös: Vapaaehtoisuuden 10 ongelmaa
Bonusvinkki: Tips for Transhumanist Activists


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muuta elämäntapojasi terveellisemmiksi. Luovu tupakasta, alkoholista, roskaruuasta; kokeile kalorirajoitteista ruokavaliota, syö tarpeeksi vitamiineja, harrasta liikuntaa.

Mutta pitää muistaa, että ruoka on liikunnan energianlähde. Eli jos syö vähemmän kuin suosituksissa lukee, ei välttämättä jaksa liikkua niin paljon kuin liikuntasuosituksissa sanotaan. Mikä tietysti ei tarkoita, ettei pitäisi liikkua ollenkaan.

Oma vinkkini #1: vältä synteettisiä kemikaaleja aina jos mahdollista/käytännöllistä. Tällä hetkellä emme tiedä, mitä eri kemikaalit, vaihtelevina pitoisuuksina, yhdessä ja erikseen ihmiselimistössä tekevät. Esimerkiksi bentseenin tiedetään olevan syöpää aiheuttavaa, mutta joitakin bentseenijohdannaisia on tutkittu ja todettu turvallisiksi, ja hyväksytty yleiseen käyttöön. Tämän jälkeen niitä on tutkittu lisää, ja ainakin yhden (natriumbentsoaatti, E211) havaittu olevankin vaarallinen. "Hups!"

Esimerkiksi kampaajien ja maskeeraajien on todettu olevan keskimääräistä altiimpia syövälle, minkä uskotaan johtuvan siitä, että he työssään altistuvat erilaisille kemikaaleille. Samoin kokit hengittävät keittiöiden rasvankäryä yms. ikävää, mikä lisää keuhkosyöpäriskiä.

Itse käytän deodoranttia, jossa ei ole käytetty bentseenijohdannaisia. Kilpaileva tuote sisältää niitä, ja on halvempi, mutta 1 euro lisää joka toinen kuukausi on halpa hinta syöpäriskin mahdollisesta pienentymisestä.

Ongelma synteettisissä aineissa ei ole synteettisyys sinänsä, vaan se, että useimmat niistä ovat iso bisnes, jolloin niistä voittoa tahkoavat pyrkivät suojelemaan saavutettuja etujaan hinnalla millä hyvänsä. Jos uusi tutkimustieto osoittaa, että tuottoisa yhdiste on vaarallinen, kemianteollisuus yleensä pumppaa propagandaa pitääkseen tuotteen markkinoilla. Samoin "turvalliseksi havaittua" ei haluta jatkotutkia, ja sen kaikkea uutta tutkimusta vastustetaan, koska uusi tutkimus voisi paljastaa jotakin ikävää, mikä haittaisi voittoja.

Oma vinkkini #2 (vinkin #1 ravinto-osa erityismainittuna): pyri välttämään hermosolujen välittäjäainepohjaisia arominvahventeita. Periaatetasolla nämä sisältävät riskin eksitotoksisuudesta ja yleisistä hermoston toimintahäiriöistä, mikä on täysin turha riski. Näitä ovat makeutusaineet aspartaami (E951) ja neotaami (ei käytössä Euroopassa), sekä erilaiset glutamaattijohdannaiset, joita käytetään lihanmakuisten tuotteiden arominvahventeina (E620-E625). Lisäksi joitakin arominvahventeita (E627-E629, E631, E635) käytetään yleensä glutamaattijohdannaisten kanssa, joten jos ainesosaluettelosta löytyy mikään niistä, on joukossa luultavasti myös glutamaattia; jos asiasta ei ole erikseen kerrottu, on glutamaatti osana jotakin toista ainesosaa.

Itse välttelen kaikkia keinomakeutusaineita, ja kaikkia arominvahventeita E620-E635. Liioittelua, ehkä, mutta helpommin muistettavissa. Ja suurinta osaa niistä elintarvikkeista en ostaisi muutenkaan.

Yksityisetsiva kirjoitti...

Hyviä vinkkejä, aspartaamia olen itsekin vältellyt hyvin tarkasti. Ja aspartaamia sisältävää kevytkokista juovien ihmisten näkeminen tekee oikein tuplasti pahaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ja aspartaamia sisältävää kevytkokista juovien ihmisten näkeminen tekee oikein tuplasti pahaa.

Samoin se, kun näkee lasten syövän/juovan jotakin, missä sitä on (muistaakseni mm. joissakin Kotijäätelön jätskeissä). Olen minä siitä joidenkin äideille varovasti sanonut, ja vastaukset ovat olleet tyyliin "kaikkia riskejä ei voi eliminoida".

Ja nyt kun tulin asiaa ajatelleeksi, googletin pari kemikaalin nimeä tuosta deodoranttipurkin kyljestä. Tulokset olivat...mielenkiintoisia. Taidankin seuraavan kerran kaupungissa käydessäni käydä luontaistuotekaupan tms. kautta, ja katsoa, minkälaisia dödöjä heillä olisi.

Nimimerkki kirjoitti...

Itse en voi juurikaan noita aspartaamia sisältäviä tuotteita juoda tai syödä. Isosta lasillisesta light-juomaa tulee pää kipeäksi ja useammasta lasillisesta oksennus.

Tämän havainnon jälkeen olen välttänyt kaikkea "kevyttä".