20.10.03

Kissat kuriin!

Vanhempieni luona on viisi kissaa, emo ja neljä pentua. Lain mukaan kissat eivät saa juoksennella irrallaan ulkona. Vanhempani ovat sen verran anarkisteja, että antavat kissojen juosta vapaana laista välittämättä. Lakihan on tietysti tehty suojelemaan kissoja auton alle jäämisiltä ja pikkulapsia kissanraapaisuilta, mutta pikkukylissä ollaan muutenkin rennompia näissä asioissa. Yleensä.

Saman kadun varrella asuu naislääkäri. Eräänä päivänä lääkäri soitti, että kissat olivat naarmuttaneet hänen autoaan. Äitini meni katsomaan. Volvon ovessa oli tosiaan pitkä naarmu. Kuinka kissa sellaisen voi muka saada aikaan? Jos kissa alkaa autoa raapimaan, siihen jää useampia pieniä viiruja eikä yhtä pitkää. Lääkärillä on kolme kappaletta hieman alle kouluikäisiä poikia, joten ehkä olisi parempi etsiä syyllisiä siltä suunnalta. Näin äitini sanoi, mutta arvatkaapa oliko lääkäri samaa mieltä - ei, hän alkoi laittaa pihalleen kissanloukkuja. Kissat eivät saaneet ollenkaan kulkea hänen tontillaan. Hän inhoaa kissoja. Lääkärin kolme poikaa ovat ilmeisesti perineet vanhempiensa eläininhon, sillä heillä on tapana kiusata kissoja ja lintuja heittelemällä niitä kivillä.

Seuraavana päivänä tuli jo soitto, että yksi kissoista oli jäänyt loukkuun ja sen voisi tulla hakemaan pois. Pari päivää myöhemmin loukku napsahti taas. Okei, vanhempani rikkoivat lakia päästämällä kissat vapaina ulos ja lääkäri rikkoi lakia asettamalla kissanloukkuja, joten tasoissa oltiin. Äitini päätti puhua lääkärille järkeä. Miettikääpä, mitä siitä seuraa, kun kissat eivät saa olla ulkona vapaana? Hiirien ja rottien määrä lisääntyy. Jos lääkäri ei anna kissojen juosta tontillaan, hiiret ja rotat muuttavat hänen tontilleen. Sanooko Musta Surma mitään? Kun kristityt alkoivat polttaa kissoja noitina Keski-Euroopassa, rotat saivat mellastaa ja levittää ruttoa ihan vapaasti.

Puheilla ei ollut paljon vaikutusta. Lääkäri sattui olemaan kuuliainen seurakunnan jäsen ja hän todella vihasi kissoja. Keskiajalla hän olisi ollut varmasti ensimmäisenä viskomassa katteja nuotioon. Vanhempani päättivät antaa asian olla ja järjestivät kuistille verkon, jonka sisällä kissat saivat hieman raitista ilmaa. Talutusnuorakin ostettiin. Kissat olivat enimmäkseen sisällä.

Aikaa kului. Sitten lääkäri soitti jälleen, että kissat olivat taas käyneet kuseksimassa hänen nurkkiinsa. Äitini tarkasti asian. Paljastui, etteivät ne olleet enää meidän kissojamme. Kun niiden reviiri oli vapautunut, muiden naapurien vapaina kulkevat kissat olivat ottaneet sen haltuunsa.

Mikä on tarinan opetus?

Se riippuu ihan näkökulmasta. En erityisemmin välitä kissoista tai koirista itsekään. Kyllähän niitä mielikseen silittelee, mutta omaksi en ottaisi - vähän sama juttu kuin naisten kanssa. Jos muuten luulit, että tässä oli koko ajan kyse naisista eikä Felis domesticuksista, olet kuunnellut liikaa nykynuorison slangia.

Ei kommentteja: