Hyviä uutisia: robottitiedemies on rakennettu. Se tekee tutkimuksissaan vähemmän virheitä kuin ihminen, joten tulokset ovat tarkempia. Mielikuvitusta suuriin keksintöihin sillä ei taida vielä olla, mutta eiköhän sekin saada lisättyä jonain päivänä. "The next big step is to make our robot discover something completely new," says Oliver, "perhaps by applying it to drug discovery."
Miettikääpä tällaista kysymystä: onko ihmisen mielikuvitus yleensäkään paras tapa keksiä asioita? Voiko olla tehokkaampia tapoja olla luova? Ihmismieli noudattaa tiettyjä sääntöjä, joten mielikuvituksenkin täytyy noudattaa tiettyjä sääntöjä. Olisiko mahdollista löytää nuo säännöt, joilla mielikuvitus ja keksintöjen tekeminen toimii ja käyttää niitä tietoisesti hyväksi? Voisiko uusien keksintöjen tekemistä nopeuttaa ja tehdä siitä samanlaista rutiinia kuin vaikkapa sukkien järjestelystä? Toinen toistaan uudenlaisempia ja mieltäkääntävämpiä scifikirjoja voisi kirjoittaa liukuhihnalta ja huikaisevaa teknologiaa keksisi vaikka joka päivä vain lukemalla sääntökirjaa.
Genrich S. Altshuller (1926-1998) oli siitä mielenkiintoinen tyyppi, että hän pyrki keksimään keksimisen sääntöjä. Hän ajatteli, että teknologisten innovaatioiden evoluutio ei ole sattumanvaraista vaan sitä hallitsevat tietyt lainalaisuudet - ja näitä lainalaisuuksia voi oppia hallitsemaan. Hän kirjoitti mm. kirjan nimeltä Creativity as an Exact Science ja kehitti TRIZ-tekniikan (Theory of Inventive Problem Solving), jonka avulla mielikuvitusta käytetään tehokkaammin. Hän määritteli tutkimuksissaan, että kaikki ongelmat johtuvat pääasiassa teknisistä ristiriidoista. Lisäksi hän tuli siihen tulokseen, että on olemassa vain noin 1500 perusongelmaa ja niihin kaikkiin voi löytää ratkaisun 40 periaatteen avulla. Ohjeet ovat periaatteessa aika yksinkertaisia: Käännä objekti päinvastoin. Jos objekti on liikkumaton, tee siitä liikkuva. Korvaa kallis objekti useilla halvoilla jne.
Jos keksijärobotin tekoäly ohjelmoidaan TRIZ-sääntöjen mukaan, se voi onnistua keksimisessä aika hyvin. Vai mitä arvelette?
"You can wait a hundred years for enlightenment, or you can solve the problem in 15 minutes with these principles."
- Genrich Altshuller
TRIZ-linkkejä
AI – Altshuller Institute for TRIZ Studies
TRIZ Table of Contradictions
TRIZ Sources
Laws of System Evolution
Creative Imagination Development
The Human Alignment Problem for AIs
3 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti