18.11.03

Muiden ihmisten juttuja

Vietettyäni kaksi päivää ja yötä primitiivisissä oloissa ilman yhteyttä globaaliin tietoverkkoon tuntuu hienolta palata taas sivistyksen pariin. Poissaollessani on tapahtunut valtavasti edistystä, joka täytyy ottaa kiinni.

Jos tilanne täällä kyberavaruudessa olisi ollut täysin sama kuin lähtiessäni, olisin pahasti pettynyt teihin kaikkiin. Mutta ei huolta – informaatiota on liikkunut taas niin paljon, että joudun tekemään tuplavuoroa saadakseni muut kiinni. Hyvää työtä, kansalaiset! Jatkakaa! Vallankumous ei odota, että saat housut jalkaan ja pikkukivien on turha valittaa, kun maanvyöry on jo lähtenyt liikkelle.

Jos tietomäärä tuntuu tukahduttavalta ja infoähky uhkaa, niin vika on sinussa, ei netissä. Opettele suodattamaan tärkeät tiedot turhista ja pysy poissa juorupalstoilta. Matti Nykäsen uusimmista tempauksista lukeminen on kenties hauskaa jollain tragikoomisella tasolla, mutta loppujen lopuksi se on täysin turhaa ajanhaaskausta. Voisit käyttää aikaasi paremmin lukemalla tiedeartikkeleita tai venyttämällä mielikuvitustasi. Mikroneulojen kehitys on miljoona kertaa tärkeämpi asia kuin Britney Spearsin elämästä tehtävä TV-elokuva, mutta minkäs teet – suurin osa maailman ihmisistä muistaisi tämänkin lauseen lukiessaan vain sen, että turhasta teinitähdestä tehdään elokuvaa.

John Toobyn ja Leda Cosmidesin The Psychological Foundations of Culture löytyy netistä. Rientäkäätten kiiruusti lukemaan, onko Iain M. Banksilla mitään tekemistä asian kanssa vai ei.

Warren Ellisin die puny humansista löydämme linkin Sarah Lynch-Walkerin blogiin, josta taas siirrymme eteenpäin Elegant Universeen. Milloinkahan tämä ihanuus tulee kotimaamme töllöttimistä? Lisäksi löydämme sieltä kuvan EMBRIOsta eli yksipyöräisestä moposta, joka kuljettaa meidät Bombardierin sivulle tuijottamaan tätä upeaa vehjettä. Olemme tyytyväisiä.

Kirjoitatko sinä Engfishiä vai Engrishiä? Linkkien takaa löydät ehkä vastauksen.

Neuroscience for kids-sivuston alla on myös osio älyhuumeista. Nyt kaikki lapset ja lapsenmieliset tavaamaan pilleri-infoa! Erityisesti loppuosan kysymyksiä kannattaa pohtia yhdessä vanhempien kanssa.

Transhumanistiyhteisössä on käynnissä (Max Moren artikkelin aloittama) mielenkiintoinen ajatustenvaihto siitä, kumpi on parempi idea: demokratia vai libertarianismi? Tai no, enemmänkin on kyse siitä, pitäisikö transhumanismia mainostaa demokratialla vai ei, koska transhumanismi ei itsessään kannata mitään poliittista ideologiaa. Tai pitäisikö libertariaanienkin mainostaa demokratiaa, koska he voivat käyttää demokratiaa ponnahdusalustana tulevaisuuden libertarianismiin? Prometheus Crack –blogia kirjoittava Uuden-Seelannin transhumanistitoveri Marc Geddes on selvästi libertarianismin kannalla. Minä olen puolestani sitä mieltä, että libertarianismi ja demokratia pelaavat hyvin yhteen. Käytetään apinapolitiikkaa hyväksemme, demokratiasta saa hyvän trampoliinin.

Minä haluan John C. Wrightin Golden Agen joululahjaksi. Nyt kaikki blogini lukijat ostavat minulle Golden Agen.

Mikä kaikesta tästä informaatiosta on tärkeää tulevaisuutemme kannalta, sen päättäköön jokainen itse. Jos täysin lineaarisesti ajateltaisiin, niin jokaisen järkevän ihmisen kuuluisi lopettaa pikkujuttujen kanssa painiskelu ja kuluttaa aikaansa edistyksen synnyttämiseen eli toisinsanoen tieteeseen ja teknologiaan. Eihän tästä mitään tule, jos kaikki vain järjestelevät digikuvakokoelmiaan, bongailevat lintuja tai tuijottavat draamasarjoja TV:stä. Ottakaa itseänne niskasta kiinni ja pakottautukaa sorvin ääreen tekemään jotain hyödyllistä!

Mutta joskus pieninkin tiedonjyvänen voi johtaa suuriin löytöihin. Arkhimedes sai kertomuksen mukaan ajatuksen tilavuuden mittaamisesta, kun istuutui kylpyammeeseen. Tästä innostuneena hän juoksenteli ilkosillaan ympäri Syrakusaa mainostaen Vantaan tiedekeskusta. Henkilökohtaista hygieniaa hoitaessaan saattaa hyvinkin keksiä nerokkaita ideoita, samoin digikuvia järjestellessään. Täytyy vain pitää mieli avoinna, antaa informaation virrata vapaasti ja olla lateraalinen.

Sarjassamme ”herrasmies ei koskaan ole kuullut juttua aikaisemmin” täytyy kertoa tämä musiikkiaiheinen vitsi:

Mitä sanotaan, kun mennään ostamaan Tool-yhtyeen paitaa?
- Saako täältä niitä tuulipukuja?

Ei kommentteja: