15.11.03

Valmistaudu tai kuole

Sana ”survivalisti” tuo monille mieleen joko TV:stä tutun sarjan, jossa urbaanit ihmiset yrittävät muka selvitä luonnonoloissa, tai sitten (myöskin TV-sarjoista tutun) stereotyypin paranoidista, maastopukuisesta äijästä, joka elää keskellä metsää piikkilanka-aidan ympäröimässä puumökissä ja varastoi säilykkeitä siinä uskossa, että ydinsota syttyy seuraavalla viikolla. Stereotyyppiin kuuluu myös se, että äijä on äärinationalisti tai sotaveteraani, joka ei osaa lopettaa sotimista. Onko tällainen hiippari todellinen survivalisti?

Ei ole. Oikea survivalisti ei asu yksin metsässä, ellei ole aivan pakko, sillä epäsosiaalisuus ja yhteiskunnasta eristäytyminen eivät ole selviytymistä lisääviä tekijöitä. Oikea survivalisti on ystävällinen ja sosiaalinen, pukeutuu käytännöllisesti ja pitää matalaa profiilia. Oikea survivalisti valmistautuu pahimpaan, mutta ei elä niinkuin pahin olisi jo tapahtunut. Urbaani survivalisti ei linnoittaudu asuntoonsa, vaan elää normaalia elämää, mutta hieman paremmin varustautuneena. Joissain tilanteissa kaupungissa eläminen voi olla selviytymisen kannalta parempi vaihtoehto kuin metsään muuttaminen. Hardcore-survivalistit saattavat muuttaa hieman kauemmas ihmiskeskuksista ja kerätä kuivamuonaa pahan päivän varalle perhettään varten, mutta he eivät kerro mitä he keräävät ja mihin. He eivät halua ryöstelevää ihmisjoukkoa kotiinsa, kun paha päivä koittaa. Paras keino pitää uteliaat poissa tontiltaan on näyttää siltä kuin ei edes ajattelisi survivalismia.

Tavalliset ihmiset harjoittavat survivalismia ottamalla sateenvarjon mukaansa aurinkoisena päivänä, ostamalla kynttilöitä sähkökatkon varalle tai hankkimalla työkalupakin ja vararenkaan autoonsa. Survivalisteiksi itsensä laskevat ovat samanlaisia, mutta varautuvat enemmän ja huolellisemmin. Henkilökohtaisista vaaroista otetaan huomioon ryöstöyritykset, pahoinpitely-yritykset, sairauskohtaukset, onnettomuudet ja niin edelleen, ja niiden mukaan varustaudutaan. Itsepuolustustaidot, ensiaputaidot, psykologian tuntemus, käsiaseiden käyttö ja mukana olevat tarvikkeet voivat pitää hengissä sellaisen tilanteen ylitse, jossa normaali kaduntallaaja olisi jo mennyttä miestä.

Oman toiminnan etukäteen suunnittelu on tärkein tekijä survivalistisessa ajattelussa. Survivalisti tekee itselleen kysymyksiä: Mitä teen, jos syttyy tulipalo? Miten selviän ulos? Mitä otan mukaani? Minne menen sen jälkeen? Tai vielä parempi on kysyä: Miten voin estää tulipaloja syttymästä? Mitä omaisuuttani minulla ei ole varaa menettää? Miten suojelen tärkeintä omaisuuttani? Ovatko ne minulle oikeasti elintärkeitä? Samankaltaisia kysymyksiä kannattaa tehdä niin kotia, työpaikkaa kuin harrastuksiakin varten. Entä jos sinulla on perhe? Miten pelastat perheesi, jos katastrofi iskee? Mitä voit tehdä ennalta parantaaksesi selviytymismahdollisuuksianne? Kuinka moneksi päiväksi tai viikoksi kannattaa varata tarvikkeita?

Survivalistit varautuvat luonnollisesti myös pidemmällä tähtäimellä: he ottavat huomioon sellaiset vaarat kuin tulvat, lakot, lumimyrskyt, helleaallot, tulipalot, tulipalopakkaset, teollisuuslaitoskatastrofit, terroristi-iskut, tautiepidemiat ja niin edelleen, asuinpaikasta ja katastrofin todennäköisyydestä riippuen. Kaikkeen ei pysty varautumaan, mutta mitä enemmän, sen parempi. Meteori-iskua tai muuta maailmanloppu-luokan suurkatastrofia varten on hieman hankalampi varautua nykyteknologialla, joten uusien selviytymistekniikoiden keksiminen ja kehittäminen on tärkeää puuhastelua perustaitojen ylläpitämisen ohessa.

Nyky-yhteiskunnassa asiat sujuvat pääosin mukavasti, mikä on survivalistille mieleen. Hän voi valmistautua rauhassa, opetella eksoottisempiakin selviytymistaktiikoita ja vertailla erilaisten työkalujen toimivuutta. Vaan entäpä jos tuttu ja turvallinen yhteiskunta kaatuu, mitä sitten? Survivalistin mieli on tässä suhteessa rauhallinen: jos katastrofi tulee, hän tietää mitä tekee. Kun normaalit ihmiset jähmettyvät, survivalistit jatkavat vain edelleen kuin Duracell-puput.

Linkkejä

http://www.equipped.com

http://www.survival-center.com/index.htm

http://www.rmsg.us/toc.htm

http://www.geocities.com/anders_holm74/

Ei kommentteja: