Olen aika lailla kaikkiruokainen ihminen, mutta pidän huolta terveydestäni. En laske kalorimääriä, mutta katson normaalia ihmistä tarkemmin mitä pistän suuhuni. Kauppareissut venähtävät joskus pitkiksi, kun pysähdyn tavaamaan elintarvikkeiden tuoteselosteita. Ruokavalioni on melko lähellä paleoliittista ruokavaliota: syön paljon kasviksia ja hedelmiä, syön sopivassa määrin lihaa (joka on yleensä riistaeläimen lihaa) ja kalasta pidän myös. Savustettu lohi kokojyväruisleivän päällä maistuu aina. Tällainen ruokavalio on perua vanhemmiltani - olen tottunut riistan ja kasvisruoan sekoitukseen lapsesta asti, koska äitini on kasvissyöjä ja isäni harrastaa metsästystä ja kalastusta.
Tällainen ”intuitiivinen” paleodieetti tuntuu toimivan minulle hyvin: olen energinen, sairastelen tuskin koskaan ja mielialani on pysyvästi korkealla. Olen kyllä selvästi alipainoinen, mutta en näe sitä mitenkään huolestuttavana asiana, pikemminkin päinvastoin: alipainoisuushan pidentää elämää. Calorie restriction (CR) eli kalorirajoitteinen dieetti on asialleen omistautuneiden elämänpidentäjien (tai elämänlaajentajien) suosikkivalinta. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että laihemmat ihmiset elävät pidempään. Kannattaa siis laihduttaa, ylipainoinen ystäväni – näytät paremmalta, säästät ruokarahoja ja elät pidempään! Amerikkalainen tohtori Roy Walford (1924-2004) piti laboratoriorottia nälässä ja havaitsi, että ne elivät vähemmällä syönnillä paljon pidempään kuin pulleat serkkunsa. Walford ei ole myöskään tyytynyt pelkästään rottien kiusaamiseen, vaan on pitänyt myös ihmisiä nälässä Biosfääri 2 –kokeilussa ja havainnut heissä samanlaista kehitystä. Walfordin kyberportaalin etusivulla on hauska riimittely:
We are Dr. Walford’s mice
We find a longer life quite nice
Evoluutio on ohjelmoinut meidät niin, että syömme itsemme mahdollisimman lihaviksi mahdollisimman nopeasti ja teemme lapsia mahdollisimman nuorella iällä – tälläinen systeemi on hyväksi geenien leviämiselle, mutta tappaa ihmisyksilöt nopeasti. Siksipä meidän on hakkeroitava evoluutiota syömällä vähemmän ja lisääntymällä harkiten, jos aiomme elää pidempään. Täysin anorektikoksi impotentiksi ei kannata tietenkään ryhtyä, sehän saattaa johtaa elämän lyhentymiseen. Temppu on tänä päivänä siinä, että saa elämän pituuden ja elämän mielekkyyden tasapainoon. Jokainen vetää rajansa eri kohtaan tällä akselilla. Eräs tupakkaa polttava ystäväni sanoi, että tupakanpolttoon liittyvä nautinto on niin suuri, että hän valitsee mieluummin aikaisen kuoleman kuin lopettaa. Hän on vetänyt rajansa selvästi mielekkyyden eduksi, kun minä taas valitsen pitkän ja tasapainoisen elämän.
Mutta ovatko pituus ja mielekkyys sitten toisensa kumoavia? Eivät minulle ainakaan. Ystäväni ei oikein pystynyt ymmärtämään sitä, kun sanoin tasapainoisen elämän olevan myös erittäin mielekästä elämää. Pitkä ja tasapainoinen ("tasapaksu", sanoi ystäväni) elämä tuottaa minulle nautintoa enemmän kuin lyhyt ja pikaisiin nautintoihin keskittyvä. Kieltäytyminen tupakoinnista tuottaa minulle enemmän nautintoa kuin tupakointi. Tällainen ajattelu soti täysin ystäväni maailmankuvaa vastaan. Hän vaati, että pitkä ja tasapainoinen elämä ei voi olla nautinnollista. Vika oli kai siinä, että hän yhdisti tasapainoisen elämän mielessään tylsään, keskiluokkaiseen "aikuiselämään" eikä trendikkääseen "extreme-elämään". Minun mielessäni tasapainoinen aikuiselämä taas yhdistyy saumattomasti nuorekkaaseen extreme-elämään, nekään eivät ole toistensa vastakohtia.
Minunlaisilleni ihmisille ei ole vielä löydetty oikeaa genreä. En sovi mihinkään perinteiseen karikatyyriin. Ystäväni ei pystynyt yhdistämään erilaisia perinteisiä vastakohtapareja mielessään sellaiseksi perushahmoksi, josta olisi pystynyt saamaan otteen. Ehkä minun pitäisi keksiä nimi itseni kaltaiselle arkkityypille, jotta minusta saisi helpommin persoonan ja "Jungilainen individuaatioprosessi" voisi tapahtua. Voisin olla vaikkapa... teknoshamaani. Mmmm, vahva arkkityyppi; mystiikkaa ja teknologiaa. Vetoaa miehiin ja naisiin, kutittaa molempia aivopuoliskoita.
Ääh, eksyin aiheesta. Zardozista jäi muuten mainitsematta, että Walford kutsuu sen tyylisiä ”vale-kuolemattomuuksia” termillä Struldbrugg Obsession, ja harmittelee sitä, että jotkut tutkijat saattavat etääntyä ikääntymistutkimuksesta alitajuisen Struldbruggin takia.
Parikin tuttua vegetaristia on yrittänyt käännyttää minua kasvissyöjäksi. He luultavasti näkevät minut erittäin potentiaalisena käännynnäisenä, koska pidän noin yleisesti ottaen kasvisruusta yhtä paljon kuin liharuuasta. Periaatteessa minulle ei ole mitään väliä, onko ruoka tehty kasveista vai lihasta, kunhan se on hyvää ja täyttää energiantarpeeni. Olen opportunisti – jos kylässä tarjotaan lihakeittoa, syön sitä. Jos olisin eksyneenä metsässä (aika epäolennainen tilanne) ja minun olisi nälkä, voisin ampua hirven ja syödä sen puolukkahillon kanssa ilman mitään eettisiä ristiriitoja. Meatrix-tyylinen tehotuotantoliha on kuitenkin turkistarhoihin verrattavissa oleva vääryys, joten sellainen pitäisi lopettaa. Olisi esteettisempää antaa eläinten juoksennella edes vähän aikaa vapaina ennenkuin syömme ne.
Vielä hienompaa olisi, jos lihaa kasvatettaisiin keinotekoisesti vaikkapa kantasolujen avulla. Silloin ei tarvitsisi tappaa viattomia eläimiä kulinaarisiin nautintoihinsa. Jokaisella perheellä voisi olla talon alla kellari, missä kasvatettaisiin valtavia, punaisia lihamassoja nestealtaissa. Sieltä isä tai äiti voisi käydä leikkaamassa sopivan kokoisen kimpaleen lihaa ja paistaa pihvin. Lihamassa olisi pelkkää tiukkaa lihasta; ei läskiä, ei luita, ei aivoja. Puhdasta kotitekoista geenilihaa - puuttuisi vain se, että lihan makua ja ravintoainemääriä pystyisi säätelemään tietokoneella. Teknovegetaristikin voisi syödä tällaista kasvismaista lihaa hyvällä omallatunnolla.
Samalla systeemillä voisi kasvattaa turkiksiakin, jotta ei tarvitsisi tarhata ja tappaa viattomia minkkejä karvapeitteen takia. Jos kaipaisi lämmintä mammutinturkkia ylleen, niin näpyttelisi vain ohjeet koneelle ja seuraavana päivänä työntyisi valmista turkkia ulos altaasta. Värinkin voisi valita itse. Tieteellisiä testiolosuhteita varten voisi kasvattaa altaassa aivotonta ihmislihaa, jolloin rotat ja muut koe-eläimet voisi päästää vapauteen ja tehdä tarkempia kokeita aidolla materiaalilla. Keinoliha-altaita vietäisiin myös kehitysmaihin, missä nälkäiset ihmiset voisivat lopettaa uhanalaisten lajien metsästyksen ja syödä sen sijaan puhtaita, kaikki vitamiinit sisältäviä designer-pihvejä. Kaikki hyötyisivät keinolihasta, kunhan siihen kohdistuvista alkukantaisista ennakkoluuloista päästäisiin eroon. Jos sen tekeminen vielä olisi halpaa, niin sitä pitäisi tehdä äkkiä ja paljon!
Vaan entäpä jos sen sijaan muokattaisiinkin ihmisiä niin, että kehomme voisi muuttaa energiaksi mitä tahansa: bakteereja, roskia, hiekkaa, ruohoa, muovia... Se olisi hieno juttu. Kovat kyborgit söisivät romurautaa ja joisivat akkuhappoa päälle. Todelliset omnivorit voisivat tietysti toimia myös pelkällä auringonvalolla, kerätä energiaa kehoonsa suoraan klorofylli-ihon lävitse ja saada siitä samanlaista nautintoa kuin hyvän pihvin syönnistä. Auringonvalon voisi laittaa maistumaan pannukakulta ja mansikkahillolta. Nam!
Linkkivinkkejä
Charles Strossin blogista: Kittens! Syötävän söpöjä kissanpentuja.
En tiedä teistä, mutta minusta tämäkin oli aika söpö juttu.
Which things were you surprised to learn are metaphors?
5 tuntia sitten